dinsdag 2 juni 2015

Van je 1, 2, 3!

In de maand mei worden in onze familie veel verjaardagen gevierd.


Om het aantal feestjes enigszins te beperken, besloten mijn zus en ik om alvast de verjaardagen van onze koters samen te vieren:
Haar zoontje werd 1:

Mijn dochter werd 2:

En haar dochter werd 3:

(het oplettend oog merkt misschien nog een 4de jarige op op bovenstaande foto, maar de verjaardag van deze koter werd eerder al gevierd)
Wij komen uit een groot gezin - toch volgens hedendaagse westerse normen - waardoor we gewoon door (over)(groot)ouders, tantes en nonkels, en broers en zussen uit te nodigen, al gauw aan 28 man komen.
Er werd dus serieus overwogen om een traiteur in te schakelen om alvast op culinair gebied het werk wat te beperken. Jammer genoeg werd te laat actie ondernomen, en waren alle lokale traiteurs op dat moment al druk volzet met boekingen voor communiefeesten.
Dus er werd  niet alleen een zaal versierd en zelf taart gebakken,

maar ook een gans koud buffet voorbereid, al vanaf de vroege uurtjes in de ochtend:


Gelukkig legde ik de laatste hand aan de verjaardagsjurkjes al op vrijdagavond, zodat ik me in het weekend enkel moest bekommeren om de voorbereidingen van het feest zelf.
Ik had eigenlijk nog wat extra stof voorzien om iets leuks te naaien voor de kindjes van mijn zus, maar wegens tijdsgebrek, werd plan B ingevoerd: cadeautjes uit de speelgoedwinkel. Geen kind dat daar ongelukkig van wordt.
Mijn jarige kreeg een jurkje volgens het patroon van de AVA dress.

Dit model valt behoorlijk wat ruimer en langer uit dan de patronen van SVDHZ. Waar de jurk die ik maakte voor het feestje van vorige week al krap begint te worden, valt deze 2 jaar nog veel te groot uit.
In de hoop dat ze er in de lengte nog ingroeit voordat de breedte te smal wordt, gebruikte ik dubbelzijdige plakband om de zoom een vijftal cm om te slaan. Geen stiksel nodig, en geen kat die het ziet! (behalve dan dat de rok nu wat stijfjes staat beneden, maar daar gaan we nu niet moeilijk over doen).

Verder kan ik dit patroontje alleen maar warm aanbevelen: de details zijn prachtig, de bijhorende instructies duidelijk. De kwaliteit van deze foto's laat niet toe om in te zoomen op de details, maar wanneer ze deze jurk nog eens aantrekt - wat niet lang zal duren - zal ik hier nog eens wat foto's van nemen om bij te plaatsen op de blog.
Grote zus kreeg een jurk in dezelfde stofjes, maar volgens een ander - reeds beproefd - model. 
Ik plaatste die jurk ooit met een vraag op facebook, en kreeg nooit eerder zoveel reacties op een post. Gelukkig was het merendeel positief, maar er waren toch behoorlijk wat mensen bij die de open rug van deze jurk totaal ongepast vinden. Zeker in het tijdperk na Dutroux, was een veel voorkomende reactie. Eén iemand ging zelfs zover dat ze beweerde dat ik er op die manier om vroeg dat een pedofiel mijn dochter zou verkrachten. Daar was ik echt niet goed van. Deze keer ben ik de reacties wel voor, want ik maakte er een bijhorend bolerootje bij (burda kids, patroon 9461), waardoor de open rug volledig bedekt wordt, maar de "vlinderstrik" toch nog zichtbaar blijft.
Zowel de jurk als de bolero werden gemaakt in een maat 5 jaar (voor de dochter van 4).
 
 Pakjes op, feestje gedaan!

Stofjes: Habiba Leuven
Kamsnaps: Kamsnappers.be
paspel: weet ik niet meer
knoopje (bolero): veritas
lintje bij knoopje: touwtje dat vastzat aan een labeltje van een nieuw kledingstuk.

4 opmerkingen:

 1. Dat zijn prachtige kleedjes!
  De details op het kleedje van de jarige maken er een heel schattig jurkje van.
  En toch ook even vermelden: Die taarten zien er geweldig uit! :)

  Creatieve groetjes,
  Het hele Veritas-team

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hele gave jurken, vooral helemaal fan van jouw versie van de Ava jurk, hij staat super (ookal is hi dan te groot) en tja die open rug en reactie erop.. Ik kan me je vraag op facebook nog herinneren, sommige mensen hebben blijkbaar een heel andere kijk op de wereld dan ik, je dochter staat er mooi mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zozo, nu zie ik eens wat ik gemist heb. Het was de moeite precies. :-) Trek u vooral niet te veel aan van wat andere denken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat zijn echt hele schattige jurkjes, vooral die van je oudste. Wat kunnen mensen toch moeilijk doen over een beetje zichtbare huid, op de rug nota bene. Dan kun je je dochter dus ook geen bikini meer aandoen.

  BeantwoordenVerwijderen