zondag 18 oktober 2020

ballettas


 Het is alweer een tijdje geleden dat ik hier nog iets postte. Mijn naaimachine vertoont dan ook al een tijdje kuren. Het begon tijdens het naaien van enkele badpakken.. Waarover ik nog moet bloggen, bedenk ik me nu trouwens.

Maar eerst even kort iets over mijn meest recente naaisel: een balletzak voor één van de dochters.


Ik gebruikte hiervoor de kleinste versie van de "pleated bag" van Rebecca Page, omdat het zoveel bijkomende zakjes-opties bevat, en omwille van de leuke vorm.
Het enige wat ik een volgende keer zou aanpassen, is de toevoeging van 2 handvaten in het midden van de zak, zodat ze ook makkelijk met de hand gedragen kan worden.
Van alle mogelijke zakopties, koos ik er deze uit:
Een extra zakje met blinde rits aan de buitenkant 
Aan de binnenkant een zakje met zichtbare rits, en een opgestikte zak met 3 vakken 

De buitenstof is een soort roze metallic stof met een beetje stretch in. 
Een coupon van Lotte Martens, die ik ergens kocht, maar ik weet helaas niet meer waar....(misschien een stock verkoop van haar zelf, dat zou kunnen)
Als voering gebruikte ik een prachtig timeless treasures stofje in het roze met glitter erin (metallic shimmer pink). Deze vond ik bij Atelier Linabo in Wijgmaal.
Daar vond ik ook de magneetjes. Ik kocht er ook fournituren die nodig zijn voor de tassenband, maar deze waren te klein. Gelukkig had ik nog ergens een versleten handtas liggen, waarvan ik deze stukken nog kon recupereren.
Patroon: Pleated Bag (small) van Rebecca Page


Deze post bevat affiliate links. Dit betekent dat ik een kleine commissie krijg wanneer je op basis van deze link een aankoop zou doen. Dit heeft geen invloed op de prijs die jij betaalt. Deze blijft gewoon hetzelfde. Het helpt mij wel om mijn stoffen- en naaiverslaving te onderhouden ;)





maandag 27 juli 2020

badpak nr. 2 van deze zomer

In mijn vorige blogpost kon je het begin zien van mijn badpakkenavontuur voor deze zomer.
Vandaag laat ik jullie badpak 2 zien. Eentje voor mezelf, en eentje voor de dochter. 

Het patroon voorziet ook in een gewoon voorpand, maar ik koos 2 x voor de gerimpelde versie.
De dochter kreeg de versie met hoge rug (minder smeerwerk met zonnecrème), en voor mezelf maakte ik de versie met lage rug. Hier heb ik, achteraf gezien, een beetje spijt van: hoewel het nooit effectief gebeurt, heb ik door de lage rug optie vaak het gevoel dat mijn schouderbandjes gaan afvallen. Een uiterst onaangenaam gevoel...

Nog een verschil tussen onze 2 badpakken: de damesversie heeft aan de binnenkant een soort extra topje, ter ondersteuning van de boezem. Voor mijn kleine mandarinnekes misschien geen noodzaak, maar wel handig voor wie gezegend is met fruit van het zwaardere soort, dat wel wat extra steun kan gebruiken.
Al bij al ben ik zeer tevreden van dit patroon, op 1 minpuntje na: de armuitsnijding.
Die is namelijk erg klein, waardoor het badpak tot vlak onder je oksels komt.

Ik maakte mijn badpak als eerste, en heb na een pasbeurt de armsopeningen verdiept met 2,5 cm.
Bij de versie voor de dochter was ik al gewaarschuwd, en dus heb ik voor haar het patroon al meteen 1,5 cm dieper uitgesneden. Zoals je kan zien op de foto's, komt het badpak bij haar nog steeds hoog aan haar oksels, maar zelf beweert ze dat haar badpak zeer goed zit, dus heb ik het zo gelaten.
Pluspunt: "achterwerkbedekking". De dochter heeft niet bepaald een volle kont, maar om de één of andere reden kruipen al haar gekochte badpakken tussen de billen. Echt geen zicht. En bij dit exemplaar blijft alles mooi zitten. 
En ook mijn welgevormde achterwerk wordt mooi bedekt door dit badpak. Dat vind ik fijn. Persoonlijke voorkeur natuurlijk, maar ik ga niet graag met de billen bloot. Ik ben dan ook al een tijdje geen 20 meer.



Stof: flamingo badpakstof, badpakvoering, en badpakelastiek - webshop lijfgoed
Stof: badpakstof lycra bloem goud - atelier linabo, Wijgmaal


Deze post bevat affiliate links. Dit betekent dat ik een kleine commissie krijg wanneer je op basis van deze link een aankoop zou doen. Dit heeft geen invloed op de prijs die jij betaalt. Deze blijft gewoon hetzelfde. Het helpt mij wel om mijn stoffen- en naaiverslaving te onderhouden ;)





donderdag 25 juni 2020

Tankini

Mijn selfish sewing modus draait op volle toeren. Na de short, maakte ik ondertussen ook 2 badpakken voor mezelf. Vandaag stel ik u graag mijn eerste tankini voor. 
Bijschrift toevoegen

Nu maakte ik al eerder badpakken voor de dochters, dus met met het naaien van badpak stof en waar je deze kan vinden, ben ik ondertussen al een beetje vertrouwd. Maar het blijft toch een beetje een uitdaging. 
Bovendien heb ik iets wat mijn kinderen (nog) niet hebben: borsten.
En ook al stond ik redelijk vanachter in de rij toen deze werden uitgedeeld, je wil toch dat ze blijven zitten waar het hoort. Een aandachtspuntje dus.


Bijschrift toevoegen


























Dankzij de extra top met power mesh, badpak voering en elastiek aan de binnenzijde, hoef ik me daar alvast geen zorgen over te maken. 
Over een blote kont gelukkig ook al niet.
Ik heb graag dat mijn achterwerk mooi bedekt is, wanneer ik een badpak draag, maar het lijkt erop dat de meeste modemerken het niet met me eens zijn.
Een halve bedekte kont is in tegenwoordig. Maar ik ben geen 20 meer, en heb ondertussen ook al 3 kinderen gebaard, dus ik hou het graag "netjes".
Het patroon voorziet uiteraard in opties naar ieders wens, maar ik ging voor de middenmaat, met ruches, met zedig effect.
De prachtige stof voor dit badpak vond ik bij Atelier Linabo in Wijgmaal. Ik had geluk, en scoorde de laatste meters van de rol. De badpak voering, power mesh en badpak elastiek vond ik bij Lijfgoed.

patroon: 2 piece swimsuit van Rebecca Page (Top maat M, slip maat XL)
Zoals we van deze ontwerpster gewoon zijn, zitten er verschillende opties in het patroon, en is het eveneens verkrijgbaar in kindermaten.

Deze post bevat affiliate links. Dit betekent dat ik een kleine commissie krijg wanneer je op basis van deze link een aankoop zou doen. Dit heeft geen invloed op de prijs die jij betaalt. Deze blijft gewoon hetzelfde. Het helpt mij wel om mijn stoffen- en naaiverslaving te onderhouden ;)




zondag 14 juni 2020

Setje voor mijn peutermeisje

In mijn kindertijd was het sponsen shortje HET kledingstuk van de zomer. 
Tegenwoordig lijkt de spons van toen vervangen geworden door een andere hydrofiele stof, double gauze. 
Vroeger werd dit naar mijn weten enkel gebruikt voor de alom bekende Tetra doeken voor baby'tjes, maar nu zie je het steeds vaker gebruikt worden voor kleding. 
Een geweldig idee, ideaal voor warme, zweterige zomerdagen. 
Dat moest ik ook eens proberen!
De patroontjes waarin ik het ging proberen, waren snel gekozen:

De bobbie short van Iris May Patterns, en de flutterby top van Mabeyshemadeit
Beide patroontjes kan je volledig GRATIS downloaden van de resp. websites.
















Omdat ik wou dat het shortje zichtbaar zou zijn onder de top, maakte ik deze enkele cm's korter dan aangegeven in het patroon. En het resultaat is perfect zoals ik het in gedachten had.





























Man, wat ben ik verliefd op dit setje!
Mijn peutermeisje staat er dan ook superschattig mee.



Enig minpuntje: de elastiek in de tailleband heb ik een beetje te breed geknipt voor mijn smal popje, dus soms valt het broekje wat lager dan de bedoeling is, maar het valt nog mee. Tot nu toe nog geen enkele keer volledig afgezakt...





















zaterdag 30 mei 2020

een shortje voor mezelf

Het moet zowat de eerste keer zijn dat ik een short maakte voor mezelf.
En het is meteen een schot in de roos. Straf, want ik maakte geen proefexemplaar in baalkatoen, en ik deed geen aanpassingen.




Het gaat namelijk om een modelletje met elastiek, dus dan steekt het allemaal zo nauw niet, dacht ik zo.
En het eindresultaat valt reuze mee. Al zou ik een volgende misschien toch durven om een maatje kleiner te maken. Ik heb de elastiek aan de achterzijde namelijk enorm moeten aanspannen, waardoor ik aan de achterkant serieus wat stof op overschot heb.

Ik kan de short dan ook makkelijk aan en uittrekken zonder de knopen vooraan te openen, maar soms ben ik ook bang dat hij zomaar ineens, ongevraagd, tot op mijn knieën zal zakken.
Voor de rest moet ik zeggen dat ik er erg blij mee ben. Nog nooit een short gehad die er zo stijlvol uitzag, maar super comfortabel zit, ook na een copieuze maaltijd. Zalig!
Om die reden alleen al weet ik zeker dat dit mijn eerste, maar zeker niet mijn laatste zelfgemaakte short wordt. En gelukkig bestaat dit patroon ook in kindermaten, want mijn 2 oudste dochters staan te popelen om er zelf eentje te mogen dragen.

patroon: Berry Bubble shorts van Rebecca Page, maat L, zonder aanpassingen
stof: overschot van deze hier, waarmee ik initieel de posy pleated pants maakte. Maar dat eindresultaat trok op niets, dus ik verknipte hem terug tot deze short.

Deze post bevat affiliate links. Dit betekent dat ik een kleine commissie krijg wanneer je op basis van deze link een aankoop zou doen. Dit heeft geen invloed op de prijs die jij betaalt. Deze blijft gewoon hetzelfde. Het helpt mij wel om mijn stoffen- en naaiverslaving te onderhouden ;)

donderdag 14 mei 2020

Nog maar eens een regenjas

Ik naaide deze jas nog voordat er nog maar sprake was van een "griepvirusje" dat over kwam vliegen uit China.  (En eigenlijk veel erger bleek te zijn dan zomaar een griepvirusje.)
De stof voor de jas kocht ik op wat achteraf het laatste stoffenspektakel voor lange tijd zou blijken te zijn, in de brabanthal in Leuven.
Het genaaide eindresultaat is dan ook al een tijdje in gebruik.
Maar is hier al die tijd onbesproken gebleven.
Totdat ik daarnet met de dochters ging wandelen, en tot mijn eigen grote teleurstelling, moest vaststellen dat de mouwen alweer erg nipt beginnen te worden voor de dochter.
Terwijl de jas wel degelijk voor deze lente bedoeld was.
Zucht.
Tegen de zomer zal ze dus alweer een nieuwe nodig hebben.

Gelukkig komen er nog 2 zussen na haar, die hem met plezier zullen afdragen...net zoals nu reeds gebeurt met die andere jas die je op de foto's ziet...(meer info over dit andere jasje in deze oude blogpost)

Ik maakte al vaker regenjassen, en tot nu toe vind ik dit het mooiste model, met de netste afwerking tot nu toe.

Ik maakte al eerder een jas in dit model, en om voornoemde reden heb ik dus besloten om deze jas met hetzelfde patroon te maken.


stof en fournituren: stoffenspektakel, Brabanthal Leuven










donderdag 23 april 2020

Een Hazel en een maxi jurk

De eerste keer dat ik dochter 2 beloofde om voor haar een maxi jurk te naaien, moet zo ongeveer een jaar geleden geweest zijn.
Rond diezelfde tijd kocht ik ook een mooie tricot met flamingo's erop, een ideaal stofje voor de o zo gegeerde maxi jurk.
Er was alleen 1 probleempje: ik vond geen patroon dat overeenkwam met wat ik in gedachte had.
En dus verdween de flamingo stof ergens diep in mijn stoffen voorraadkast.
En daar zou ze nog lang gebleven zijn, ware het niet dat de dochter mij regelmatig herinnerde aan mijn belofte, en dat haar verlangen naar zo'n lange struikeljurk nog onverminderd was gebleven.
Op den duur was ik het gezaagd, en de zoektocht naar een geschikt patroon beu, en tijdens de voorbije paasvakantie besloot ik dan maar om zelf iets te tekenen.
Efkes uit de losse pols.
Want ik wou eigenlijk gewoon een recht modelletje maken, met een split. Hoe moeilijk kon dat zijn? En zo geschiedde.

Aan baalkatoentjes en testversies doe ik zo weinig mogelijk mee, dus ik knipte meteen kordaat in de goede stof. Op hoop van goede zegen. Het resultaat is draagbaar, maar verre van perfect.

De split had hoger gemogen, de halsuitsnijding is niet je-me-dat, en staat een beetje open, de vlecht op de achterkant (die als eye-catcher bedoeld was) ziet er een beetje slordig uit, evenals het bijhorende stiksel, en de jurk loopt even iets te breed uit op de heupen. Dat laatste kan ik eigenlijk nog makkelijk oplossen door de zijnaad wat in te nemen. En een hogere split kan ik ook nog fiksen in een wipje. Maar de andere mankementjes pas ik pas aan in een volgende versie.


Ik had 2m stof liggen, dus na de maxi jurk had ik nog genoeg over voor een jurk voor grote zus. Dat werd een Hazel van Bel' Etoile. Ook die resulteerde in iets anders dan wat ik oorspronkelijk in gedachten had. Ik vind hem nogal een hoog pyjama gehalte hebben.

Een mooie pyjama, dat wel. Maar desalniettemin: een pyjama. En dat was niet de bedoeling. Ik had meer een leuke speeljurk in gedachten :(

En nu heb ik dus nog een lapje stof over. Ik vermoed net genoeg voor een jurkje voor dochter 3. Daarvoor heb ik een andere versie van de Hazel in gedachten. Hopelijk komt het resultaat dan wat beter overeen met wat ik nu in mijn hoofd heb zitten.

Patroon links: Hazel, Bel' Eoile
Patroon rechts: zelf getekend
Stof: tricot met flamingo's uit mijn voorraadkast (ik weet niet meer waar ik deze ook alweer op de kop heb getikt, maar ik zie dat je deze nog kan verkrijgen bij Stoffen van Leuven)



















donderdag 16 april 2020

Verjaardag in mijn kot

Vandaag werd ik alweer een jaartje ouder, en als cadeautje voor mezelf, naaide ik deze jurk.

Het patroon behoeft vast geen introductie meer.
Naaiend blogland is reeds rijkelijk gevuld met prachtige versies van dit nieuwe, gratis patroontje van Bel'Etoile.
Het is dan ook een toppertje.
Past bij elk figuur.
En dus ook het mijne.
Het ideale model voor een feestje ook.
Want: hij zit lekker los
Dus: we kunnen een extra stukje taart naar binnen werken zonder dat iemand het ziet!
En daarna sporten we die extra calorieën er gewoon weer af.
In ons kot, wel te verstaan.
Want daar moeten we nog eventjes blijven.
Voorlopig kan ik er dus nog niet echt mee buiten komen.
Maar vanaf nu kan ik ook de vuilniszakken buiten zetten in stijl!

De binnenkant van mijn Rea ziet er een beetje anders uit.
In plaats van te werken met een beleg (zoals voorzien in het patroon), besloot ik om een volledig gevoerde versie te maken.
Aan de binnenkant ziet ie er dus zo uit:
Patroon: Rea jurk van Bel'Etoile, maat 40
fournituren: zwarte elastische biais (voorraad)