vrijdag 22 januari 2016

Semi-gezonde traktaties

De kleuterjuf van mijn dochters houdt van gezond, en zelf ben ik ook wel fan van een gezonde snack. Bij verjaardagen probeer ik dan ook om de traktaties zo gezond mogelijk te houden.
Maar het moet wel leuk blijven voor de kids. Zo was mijn komkommertreintje vorig jaar een groot succes! Er bleef echt niets eetbaars van over, zelfs de volledige komkommer werd genadeloos verslonden.
Wanneer ik eens vijf minuten tijd heb, surf ik het internet af op zoek naar leuke ideetjes, die ik dan bewaar op mijn pinterest pagina.
Mijn oudste is dol op watermeloen, dus het valt niet te verbazen dat ze deze keer dit ideetje uitkoos. Eén probleempje: het is niet bepaald het juiste seizoen voor watermeloen. Bovendien besloot ik - na het halve land te hebben afgereisd op zoek naar de verdomde dingen - dat "frisko-stokjes zonder frisko eraan" vinden niet bepaald evident is.

Last minute - één dag voor de "feiten" - besloot ik dan maar om voor een alternatieve - semi-gezonde - oplossing te gaan: Fopijsjes!

In eerste instantie zijn dit de benodigdheden:

Je bereidt de cupcakemix zoals aangegeven op de verpakking.
Omdat ik niet zeker wist of het me ging lukken om achteraf fruit toe te voegen, deed ik het in 2 fasen.
In een eerst fase gooide ik wat fruit in de ijshoorntjes


Deze werden dan zo in de oven gezet, en afgebakken op de aangeduide temperatuur en tijdspanne zoals aangeduid op de verpakking.

Nadat de cakejes klaar en afgekoeld zijn, kun je er een gaatje in maken. Ik heb daar een handig hulpstukje voor, maar het gaat ook gewoon met een mes.
Op deze manier kan je nog wat meer fruit in het cakeje proppen. Lekker gezond dus!

En dan de topping.
Om het "ijsje" er te laten uitzien als een echt softijsje, kan je er gewone botercrème of slagroom op spuiten. Om jezelf toch wat meer het gevoel te geven "gezond" bezig te zijn, kan je ook gaan voor een romige kaastopping.
Dit zijn de benodigdheden:

300g roomkaas - 200g boter - 200g bloemsuiker - een scheutje/tl vanille-extract

Eerst klop je de zachte boter, vanille-extracct en de roomkaas door elkaar. Tijdens het kloppen voeg je in een aantal keer de bloemsuiker toe. In totaal moet je een tiental minuten kloppen eer je een perfect romige substantie krijgt. Deze spuit je dan met behulp van een spuitzak op de ijsjes, zodat ze eruitzien als echte softijsjes
Je kan de "ijsjes" zo laten, of afwerken met suikerparels. Mijn dochters zijn - nog steeds - dol op Frozen, dus werd gekozen voor een winterse ijskoningin afwerking. Met blauwe suikerparels,

en zilvere: 
En, ook al past het niet echt bij de ijsjes -maar wel bij het thema - met frozen figuurtjes!
Ik vond ze bij kadokamer.nl
 Dat is een webshop waar je alle benodigdheden vindt om feestjes volledig van A tot Z kleur te geven in een bepaald thema. Bij ons is dat dus al twee jaar hetzelfde thema, en ik vrees al voor volgend jaar...


2 opmerkingen:

  1. Ik maakte de watermeloenijsjes ook al als kleutertraktatie, groot succes! Daarvoor gebruikte ik van die "zeg eens af"-dokterspateltjes uit het kabinet van de papa. Wie weet kan je dat wel ergens vinden/vragen? Volgens mij verkopen ze iets soortgelijks in de Banier.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Awel, bij den Banier was ik ook al langsgeweest, maar daar heb ik het niet gevonden...Dat kan natuurlijk ook aan mij liggen. Maar dat van die dokterspateltjes is een superidee! De volgende keer dat ik bij onze huisdokter langsga zal ik mijn puppyoogjes eens bovenhalen!

      Verwijderen