dinsdag 10 februari 2015

Winterdipje?

Heeft u, zoals ik, ook wel eens last van een winterdipje?
Grijp dan niet te snel terug naar het eerste het beste energiedrankje met twijfelachtige inhoud, en probeer eens om wat "superfoods" op energiegebied toe te voegen aan je menu.
Bij deze creëer ik het goede voornemen om de energy-boosters die het voor mij doen één voor één aan u voor te stellen de komende weken.

Laten we beginnen met het "wondergraan" quinoa (wat je uitspreekt als "kienwa").
Eigenlijk is Quinoa geen graan maar een zaad. Het werd oorspronkelijk  geteeld in Zuid-Amerikaanse landen zoals Peru en Bolivia, maar sinds de "hype" kan je het ook dichter bij huis, bvb. in Nederland, terugvinden.

Quinoa zit boordevol (hoogwaardige!) eiwitten: ruim 16%, wat bijna dubbel zoveel is als tarwe en zilvervliesrijst. Waarom eiwitten goed voor je zijn, lees je hier. Voor wie vaak vegetarisch eet, vormt het dus een goed alternatief voor vlees.Ook voor wie aan de ziekte coeliakie lijdt vormt quinoa een interessante voedingsbron, want het is volledig glutenvrij. Tenslotte vormt Quinoa ook nog een goede bron van aminozuren, essentiële mineralen en vitamines. Meer informatie vind je hier.

Overtuigd?

Probeer dan zeker eens dit heerlijke recept:

Pompoen met Quinoa

Wat heb je nodig?

Ik kan je alvast verklappen: quinoa is misschien een energie-booster, een geheugen-booster is het zeker niet: op de foto ben ik de knoflook vergeten. En ook op de foto van het eindresultaat ontbreekt een ingrediënt. Maar da's voor later.
Dus:
- 1 langwerpige pompoen (geen idee hoe zoiets heetà
- 45g pijnboompitten (die je even roostert)
- groenten die je lekker vindt bij pompoen en in blokjes of ringetjes kan snijden. Ik ging voor:
    - 2 preien
    - 1 rode paprika
    - 2 courgettes
    Soms smijt ik er ook nog een paar wortelen bij, en mocht je zelf ook nog enkele ideeën hebben,
    laat je dan maar volledig gaan!
- olijfolie
- 1tl chilikruiden
- 1 tl versgeraspte gember
- 3 teentjes knoflook
- 1tl gemalen komijn
- 1tl kurkuma
- 1tl paprikapoeder
- peper en zout
- verse koriander
- 4dl water

Hoe begin je eraan?
Snij de pompoen in 2 en haal de pitten en een beetje van het vruchtvlees eruit.
Smeer in met olijfolie en bestrooi met wat peper en zout.
Zet 25 min. in de oven op 175 °C.
 Ondertussen kan je de pijnboompitten roosteren en de rest van de vulling maken. Dat doe je zo:
Bak de preiringen, knoflook en gember enkele minuutjes aan in een pan met olijfolie. Roer er de kruiden door en voeg daarna de rest van de groenten toe, samen met de helft van het water. Doe het deksel op de pan en laat een tiental minuutjes sudderen.
Doe daarna de quinoa bij het mengsel en giet hierop de rest van het water. Laat afgedekt nog eens een 12-tal minuutjes sudderen.
En nu komt het stuk dat ik weer vergeten was: meng er de pijnboompitten en de verse koriander onder, en vul dan pas de pompoenhelften met het mengsel.
Zet nog een kwartiertje in de oven tot het alles lekker goudbruin ziet.
Smakelijk!
(op de foto denkt u er de geroosterde pijnboompitten en verse korianderblaadjes maar bij; mocht u ze ook op een bepaald ogenblik vergeten: achteraf toegevoegd smaken ze nog even lekker!)


1 opmerking: