dinsdag 11 februari 2020

Een jurkje in een nieuw jasje

Vorig jaar kreeg de oudste dochter haar eerste communie.
In de zoektocht naar het perfecte patroon voor haar communiejurk, stootte ik meermaals op een patroontje van An Hoens/Ienemiene: Once Upon a Party.
Toch besloot ik uiteindelijk om het niet te kopen, en is het een aangepaste versie van de Ileana jurk van Compagnie M. geworden. Ik maakte zoveel aanpassingen, dat het oorspronkelijke patroon haast onherkenbaar is geworden...
Achteraf bekeken was het bovenstukje van de Once Upon a Party jurk een beter vertrekpunt geweest.
Volgend jaar heb ik weer een communicant, dus toen Veerle van Framalo bekendmaakte dat het patroon opnieuw uitgebracht zou worden, in een nieuw jasje, stelde ik me meteen kandidaat om het te testen.
Het patroontje is enorm veelzijdig, en voorziet in verschillende opties voor het bovenstukje, evenals voor het rokgedeelte. Mits de juiste stofkeuze, kan je er dus een jurk mee maken voor elke gelegenheid.
Ik hoef dus niet te wachten tot het volgende communiefeest om het uit te testen.
De 2 oudste dochters zijn ondertussen 2 leuke jurkjes rijker. 2 keer hetzelfde patroon, 2 keer totaal anders.
Het zijn echt toffe jurkjes geworden, al zal je me eerder op mijn woord moeten geloven. Onderstaande foto's werden genomen op een grijze, donkere winterdag (-avond), en de lichtinval liet dan ook te wensen over. Ongetwijfeld geen probleem voor een goede fotograaf, maar ik sukkel al wanneer zonlicht en achtergrondkleuren wel meezitten.


De oudste dochter kreeg een jurk met uitgesneden achterpand, en een rok in 3 lagen, in maat 134.
Ze is vrij slank gebouwd, waardoor kleding in de breedte vaak ruim uitvalt. Maar deze jurk sluit mooi aan. Ook qua lengte valt de jurk perfect.
De enige aanpassing die ik maakte, was het verdiepen van de armsgaten. Ik weet dat het het opzet van het patroon is, maar een armsgat tot vlak onder je oksel lijkt me niet echt comfortabel. Ik heb de armsgaten ongeveer een cm dieper uitgesneden, en 1 cm extra naadwaarde bijgetekend aan de schoudernaden.
Het stofje kocht ik bij Framalo, en ik kreeg er al veel complimentjes over.
Helaas, pindakaas: het is ondertussen uitverkocht...
Dochter 2 kreeg een jurk met een volledig gesloten achterpand, en een tulpenrok, in maatje 116.
Voor haar had ik gerust een maatje groter mogen maken. Ik vrees dat haar jurk tegen de zomer alweer te klein zal zijn. Gelukkig is er nog een dochter nummer 3, die de jurk later ook nog kan dragen.
Ik weet het, deze foto's zijn echt abominabel slecht. De belichting, het perspectief, de kwaliteit,...
Hieronder toch een poging om de tulpenrok wat meer in detail te laten zien, want bovenstaande foto is niet veelzeggend:

Het stofje voor deze jurk vond ik in mijn voorraadkast. Geen idee waar ik dit gekocht heb.
De winterse taferelen op dit stofje doen misschien anders vermoeden, maar deze jurk is wel degelijk bedoeld  als lente- of zomerjurk. Het is dan ook maar een gewoon dun katoentje.
Wie draagt er nu dunne katoentjes in de winter? 
had ik duidelijk niet over nagedacht toen ik deze stof in mijn winkelmandje heb gelegd.
Hmm, wanneer ik nu zo nadenk, bedenk ik dat het als voering voor een winterjas ook niet had misstaan.
Nu ja, te laat!
Terug naar het patroon zelf. Dat werd dus in een nieuw jasje gestoken: aan het patroon zelf werd (gelukkig) niet veel aangepast, al voorziet het nu ook in een mouwoptie. De matentabel werd aangepast, en de handleiding ingekort, maar met meer foto's om elke stap te verduidelijken.


Vreugdedansje!
Ik heb het patroon voor communiejurk nr.2 gevonden!
Nu nog een mooi stofje vinden...
En ondertussen veel oefenen! Komende lente en zomer zullen er nog een aantal van deze jurkjes vanonder mijn naaimachine rollen.
En ik neem me voor om tegen dan mijn fotografieskills wat te upgraden, zodat de foto's het patroon wat meer eer aan doen, dan de foto's uit deze post.
Kan jij ook niet wachten om ermee aan de slag te gaan? Het vernieuwde patroontje van de Once Upon a party dress vind je hier!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten