zaterdag 11 juli 2015

Belofte maakt schuld: handleiding voor de rugzak + poppendraagzak

Ik publiceerde nog maar net mijn post over de 2in1 rugzak en poppendraagzak, en kreeg meer dan 100 likes, en de veelvuldige vraag om een patroon en tutorial.  Overdonderd door deze reacties besloot ik om er maar meteen aan te beginnen. Ondertussen besteedde ik redelijk wat uurtjes van deze zonnige zaterdag achter mijn laptop om een handleiding uit te schrijven, maar aan het echte naaiwerk ben ik niet gekomen. Hieronder voorlopig dus veel tekst, en wat tekeningskes, maar nog geen foto's. Deze zullen worden toegevoegd wanneer ik wel aan het naaigedeelte ben toegekomen. Voor wie geen grafische hulpmiddelen nodig heeft, geef ik de tekst dus al mee.
Veel succes!

Benodigdheden:

60cm buitenstof
75cm voering
35 x 36 cm stof voor binnenzakjes
restlapje stof voor de binnenzakjes
+/- 60cm vlieseline H640
30cm gewone vlieseline (H180, H200 of H250)
+/- 3m paspel
+/- 1,5 m biais
+/- 3m tassenband
2 velcro's
2 zwarte dingskes waarmee je de lengte van de schouderriemen kan aanpassen
3 kamsnaps
1 rits van 35 à 40 cm
+/- 35 cm elastiek van 1cm

werkwijze:
(soms een beetje moeilijk uitgelegd, maar de prentjes spreken hopelijk voor zich):
1. Patroon:

 •     voorpand en achterpand: je tekent een rechthoek van 22,5 cm breed en 18 cm hoog. Met behulp van een bord teken je een boog vanaf de linkerbovenhoek van de rechthoek, tot 9 cm boven de rechterbovenhoek van je rechthoek. Ik gebruikte een rolletje plakband om de ronding onderaan te maken. Die lijn trek je door tot 3cm onder de rechthoek. 

 Zo, nu heb je de helft van je voor- en achterpand getekend. 
Je knipt dit 2 keer uit de buitenstof, 2 keer uit de vlieseline H640, 2x uit de gewone vlieseline, en 2 keer uit de binnenstof, telkens aan de stofvouw. (naadwaarde is in dit patroon inbegrepen).
 • bodemstuk: rechthoek van 57 x 10 cm. Dit knip je 1x in de buitenstof, 1x uit de vlieseline H640, en 1x uit de binnenstof. Je kan dit eventueel ook nog 1x uit de gewone vlieseline knippen, maar in mijn versie heb ik dat - uit luiheid, en omdat het niet echt nodig is - niet gedaan.
 • Zijpanden, waar ook de rits in komt: 43 x 6 cm. Dit knip je 2x uit de buitenstof, 2x uit de vlieseline H640, en 2x uit de binnenstof. Je kan ook dit eventueel ook nog 2x uit de gewone vlieseline knippen. 
 • papfleszakje: 20 x 26 cm. 1x uit de buitenstof
 • Schouderbanden:33 x 8cm. 2 x binnenstof en 2x vlieseline H640
 • Driehoekjes: 
  knip 4x in de binnenstof een driehoek met een hoogte van 6 cm en de lengte van het been in de zijnaad = 7 cm

 • Schouderbanden pop: 16 x 8 cm. 2x binnenstof en 2x vlieseline H640. Indien je met paspel wil werken, dan knip je 4x in de binnenstof een strook van 16 x 5 cm
 • Buikgedeelte pop: 35 x 12 cm. 1x in de buitenstof en 1x vlieseline H640
 • Flapje tussen de benen van de pop: 5 x 17 cm. 2x in buitenstof
 • binnenzakjes: 35 x 36 cm in de stof voor de binnenzakjes
2. Poppengedeelte/voorpand:
Strijk de vlieseline op 1 van de buikdelen.
Leg de 2 buikdelen met de slechte kanten op elkaar.
Werk de boven en de onderkant af met biais.

Rond de flapjes voor tussen de benen van de pop af aan 1 zijde. Zorg dat de 2 flapjes gelijk zijn.Neem 1 flapje, en stik paspel rondom rond het flapje (behalve het rechte stuk onderaan). Leg het 2de flapje erop, met de goede kanten op elkaar, en stik beide flapjes rondom rond op elkaar (behalve het rechte stuk onderaan). Keer met de goede kant naar buiten.


Indien je de schouderbanden voor de pop met paspel wil afwerken, volg je dezelfde werkwijze. Alleen moet je dan eerst nog op telkens 1 van de 2 flapjes vlieseline H640 strijken. 


Indien je geen paspel gebruikt bij de schouderbanden, strijk je vlieseline H640 op de 2 schouderbanden. Vouw de banden in de lengte dubbel, met de goede kanten op elkaar, en stik rondom rond. Laat de onderzijde open, en gebruik dit als keergat om de banden met de goede kant naar buiten te draaien.

Neem nu het voorpand uit de buitenstof. Strijk ook hierop de vlieseline H640.
Leg hierop het buikgedeelte, ter hoogte van ongeveer 5 cm van de onderrand. Stik vast aan de zijkanten, met een kleinere naadwaarde dan de gewone naadwaarde.

Stik zo ook het flapje voor tussen de benen vast aan het voorpand. Zorg dat het gecentreerd ligt aan de onderzijde van dit pand. Overstik het ter hoogte van de onderzijde van het buikgedeelte, zodat de pop later op die hoogte tegengehouden wordt. Anders zal het kruis van de pop zakken tot aan de onderzijde van de rugzak.

Tenslotte stik je de schouderbanden vast op het voorpand. Om de stiksels te verstevigen en te verbergen, en voor een mooie afwerking, plaatsen we er een reep tassenband over. Stik vast aan de boven- en onderzijde op 5mm van de rand.

Als laatste plaatsen we de velcro's van de schouderbandjes, en de kamsnaps om het buikstuk vorm te geven, en de flap tussen de benen aan het buikgedeelte te bevestigen.

Wie de rugzak dat tikkeltje extra wil geven met paspel, kan de paspel nu ook al rondom rond het voorpand stikken.

3. Schouderbanden/achterpand

Knip 2 stroken tassenband van +/- 50 cm. 
Strijk de vlieseline H640 op beide repen buitenstof. Omdat het door de vlieseline (voor mij) nagenoeg onmogelijk is om de stof na het stikken te keren, los ik het anders op: leg de tassenband in het midden van de reep buitenstof, op de slechte kant. Vouw de zijden van de buitenstof naar het midden, zodat de linkerflap en de rechterflap elkaar net raken. Speld dit even vast. Maak het uitstekende stuk tassenband ook al vast aan een "zwart hulpstukje", zodat je het uiteinde van de tassenband mee in de schouderband kan verwerken. Vouw de onderzijde van de buitenstof 1cm naar binnen.Neem nu de biais erbij, en speld de biais in de lengte over de open naad van de schouderriem. Stik rondom rond vast.
Doe dit voor beide schouderbanden.
Verstevig nu ook het achterpand met vlieseline H640.
Plaats de 2 schouderbanden in het midden bovenaan het achterpand, en stik vast op een kleine naadwaarde.
Stik hierover een strook tassenband van +/- 15 cm. (Lus)

Leg nu 2 driehoekjes met de goede kanten op elkaar. Leg er een strook tassenband tussen van zo'n 25 cm lang. Zorg dat de tassenband aan 1 zijde meegestikt wordt, zo dicht mogelijk tegen het topje van de driehoek. Stik 2 benen van de driehoek op 5 mm. (het been van de zijnaad laat je open). Knip de naden bij, en keer met de goede kant naar buiten. Overstik - voor de stevigheid - het been met de tassenband op 5mm. Stik het driehoekje vast op het achterpand met een kleine naadwaarde, op zo'n 3,5 cm van de onderrand. Doe hetzelfde voor het 2de driehoekje.

Je kan de tassenband van de driehoekjes nu vastmaken aan de zwarte hulpstukjes waaraan je eerder de schouderbanden hebt vastgemaakt. 

Ook nu kan je paspel stikken rondom het achterpand.

4. papfleszakje:

Vouw de stof dubbel in de breedte. Overstik op 1,5 cm van de vouw. Stik 2 fronsdraden aan de onderzijde. Trek een stuk elastiek van 14 cm door het gat dat je bovenaan gecreëerd hebt. Frons de onderzijde zodat de breedte herleid wordt tot 10 cm.
Strijk vlieseline H640 op de bodemstof.
Leg het zakje op de bodemstof op zo'n 14 cm van de rand, met de goede kanten op elkaar. Stik de onderzijde vast op 1cm. Plooi het zakje met de goede kant naar boven, en geef een sierstiksel op enkele mm. van de rand om het zakje extra te verstevigen. Stik nu ook beide zijnaden op de bodemstof, met een kleine naadwaarde. (Zorg dat de uiteinden van de elastiek aan beide kanten komt tot aan de zijnaad).

4. Zijpanden en bodemstuk:

Strijk vlieseline H640 op beide zijpanden. 
Leg beide zijpanden met de goede kanten op elkaar. Stik de bovenste en onderste 2 cm van de zijnaad op 1cm.
Leg het bodemstuk en de zijpanden met de goede kanten op elkaar. Stik aan beide uiteinden vast op 1cm.
Stik de rits vast tussen de 2 zijpanden. Stik niet te dicht tegen de tanden van de rits, zodat de rugzak later vlot open en dicht kan.
Stik nu de zijkanten rondom rond vast op het voorpand, en stik daarna de andere kant aan het achterpand.

5. Binnenstuk:

Verstevig de binnenstukken (voor- en achterpand, en eventueel zijpanden en bodemstuk) met de gewone vlieseline.

Vouw de stof voor de binnenzakjes dubbel. Overstik op 1,5 cm van de vouw. Stik 2 fronsdraden aan de onderzijde van de stof. Frons de onderkant van de stof tot ze nog 25cm breed is. Trek een stuk elastiek van 26 cm door de tunnel die je zonet gecreëerd hebt, en stik de zijkanten en onderzijde van de binnenzakjes (met een kleine naadwaarde) vast aan het achterpand van het binnenstuk. Stik nu ook een verticale lijn in het midden van de zak om de zak in 2 delen te verdelen. 

Stik nu de zijpanden en het bodemstuk op dezelfde manier als bij de buitenstof, alleen wacht je nog even met de rits.
Wanneer je voor- en achterpand aan de zijstukken stikt, laat je aan de bodem van voor- of achterpand een keergat van min. 14 cm. 
Nu nog de rits vaststikken aan de binnenstof.
Alles keren.
Keergat sluiten, en
KLAAR!

Ik ben zeer benieuwd naar wat jullie ervan maken, dus je mag me altijd wat fotootjes van je eindresultaat bezorgen!
2 opmerkingen:

 1. Leuk! Mijn dochters zouden dit ook geweldig vinden denk ik. Kunnen daar ook mooi alle poppenkleren in.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wat een toffe uitvinding! Iedere kleine meid wil deze in haar bezit hebben.

  BeantwoordenVerwijderen