donderdag 4 mei 2023

Vormsel jurk

Het is alweer een eeuwigheid geleden dat ik hier nog eens iets gepost heb.

En het is bijna even lang geleden dat ik nog eens iets genaaid had.

De inspiratie en naaigoesting komt precies niet meer zo vanzelf. 

Ik heb echt een bijkomende motivatie nodig.

En deze bood zich recent aan: 

mijn oudste doet binnenkort haar vormsel, en heeft nogal een dure en specifieke smaak.

Ze liet me op pinterest jurken en ensembles zien, waarvan de kostprijs makkelijk rond de 5 à 600€ lag.

Leuk voor wie het zich kan veroorloven, maar niet bepaald binnen het budget van ons gezin.

Bovendien ging het om typische communie en vormsel kledij, die je niet zomaar elke dag kan dragen.

Dat is anders dan wanneer ze een leuke jumpsuit, of blousje met geklede broek had gekozen, die met een andere vest, of boven- of onderstuk, ook op meerdere gelegenheden draagbaar zouden zijn.

Dus bestudeerde ik haar pinterest foto's, ging met mijn kroost een dagje shoppen in Nederland bij Vangool stoffen, en ging aan de slag met mijn naaimachine.

De vormeling kreeg een op maat gemaakte outfit naar eigen ontwerp. Het kanten vestje zit niet vast aan de satijnen top. Dus indien ze dat zou willen, kan ze de outfit ook zonder vestje dragen. 
Ik weet het: het contrast met de andere foto's van deze post kon niet groter zijn, maar ik merk nu dat dit de enige bestaande foto is van het topje zonder de vest. Het topje is tevens het enige onderdeel van de outfit waarvoor ik wel een bestaand patroon gebruikt heb, nl. het bovenstukje van de bustierjurk uit het boek "Little Miss Y.'s wardrobe". De hartvormige uitsnijding vond de dochter evenwel maar niets, dus deze paste ik aan. Ik maakte een maatje 32, maar bij nader inzien was deze aan het achterpand toch een cm of 2 te smal. Omdat ik geen zin had om mijn tornmesje boven te halen, ging ik voor een creatieve oplossing, met haakjes en een lint erdoor, zodat het nu iets weg heeft van een bruidscorset. 

De knopen voor het vestje vond ik bij le chien vert. Deze zijn helaas ondertussen uitverkocht. De lussenband/lusjesband kocht ik hier, online. Maar vraag me niet meer waar, want ik weet het niet meer. 

Voor de outfits van de zussen maakte ik gebruik van bestaande patronen. De middelste kreeg een jurk gebaseerd op de lotta dress van compagnie m., met enkele aanpassingen. 
De meisjes kozen allemaal zelf een stofje voor hun jurk. 

Deze vond ik persoonlijk wat "volwassen" en donker ogen voor een fotoshoot, dus kocht ik tevens een lichtere jurk in JBC. Om de link te maken met de andere zussen, stikte ik ook daar hetzelfde bloemetjeslint op, dat ik eerder gebruikt had voor de jurk van de jongste. Op de dag van het vormsel zelf, zal ze uiteraard de donkere jurk wel mogen dragen.Voor de jongste tenslotte, maakte ik een just knot it dress van mind the whale
Aan dat patroon heb ik niets wezenlijks aangepast. 
Ik voegde enkel een strik toe vooraan, en het bovenpand werd opgeleukt met een bloemetjeslint.
Hetzelfde lint dat ik stikte op de (gekochte) jurk van mijn middelste dochter.

Omdat ik er sinds onze verhuis naar verlang om een paar mooie familiefoto's aan de muur te hangen, besloot ik om 2 vliegen in 1 klap te vangen, en van de vormsel fotoshoot ineens ook een familie fotoshoot te houden.

Ik bestelde dus ook voor mezelf een mooie bijpassende stof, om er een jurk van te maken. 
Helaas had ik wel de stof, maar niet de tijd om er nog iets moois van te maken, dus besloot ik last minute om toch nog een jurk te kopen. Ik vond er een bij Noba op het Gouden Kruispunt in Tielt-Winge.
Mijn man had al een broek in de juiste kleur. Een bijpassende vest vonden we ook op het Gouden Kruispunt, bij de Zeb.De mooie foto's zijn allemaal van de hand van Elke De Proost
Zij is DE referentie voor al wie houdt van dromerige, sprookjesachtige foto's.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten