zaterdag 28 februari 2015

Mens, erger je niet!

Als kind was ik dol op het spelletje "Mens erger je niet!".
Het nadeel van dat spelletje is dat er veel pionnetjes bij betrokken zijn, dus als reisspel voor in de wagen is het niet geschikt.
Tot ik op het web een geniale oplossing met KamSnaps vond!

Hieronder mijn versie en een Nederlandse tutorial:

1. Wat heb je nodig?

  - een aantal zakjes kamsnaps, liefst maat T3, maar met T5 gaat het ook.
  - een kamsnaps tang en bijhorend pinnetje
  - een lapje vilt
  - 2 kunststof placemats
  - een schaar
  - eventueel een geodriehoek

2. Een sjabloon om de plaats van de kamsnaps te bepalen vind je hier.

 3. De vilten rondjes kan je uitknippen met behulp van een glas.
4. Breng de kamsnaps aan op de placemat met behulp van de tang.
 5. Nu moeten we nog het opvangbakje voor de dobbelsteen maken. De afmetingen hangen een beetje      af van het formaat van je placemat, maar zorg gewoon dat de hoogte uiteindelijk minimum 5cm is,      en dat je iets uitknipt in deze vorm:
 6. Plaats hier nu ook kamsnaps op, zodat je het bakje kan sluiten:
 7. Als laatste maak je de pionnetjes. Dit doe je op reepjes placemat van ongeveer 7cm op 1,5cm:
 8. En dan: spelen maar!



dinsdag 24 februari 2015

Liebster Award!



Amai!
Ik kan het bijna niet geloven, maar ik werd vandaag - een goeie maand voor de 1ste verjaardag van mijn blogje - genomineerd voor de Liebster Award!
Deze eer werd mij geschonken door Sophie, de dame achter de blog "Bobby&Minouch". (Wie van leuke stofjes en mooie foto's houdt, moet zeker eens gaan piepen).

Wat is de Liebster Award?
Een virtuele award van en voor beginnende/kleine bloggers (minder dan 200 volgers) om de persoon achter de blog beter te leren kennen, en om aan te geven dat je zijn/haar blog echt de moeite waard vindt.

De Regels
  1. Je bedankt de persoon die je genomineerd heeft, en plaatst een link naar zijn/haar blog in je blogpost.
  2. Je beantwoordt de 11 vragen die je gekregen hebt bij de nominatie.
  3. Je nomineert zelf 5 tot 11 andere bloggers die minder dan 200 volgers hebben, en brengt hen hiervan op de hoogte.
  4. Je mag zelf niet terug genomineerd worden.

De Vragen en mijn antwoorden

1. Waarom koos jij jouw blognaam?
Ik wou een naam waarin al mijn passies en liefdes in vervat zaten. Voor mij zijn dat mijn gezin en mijn passie voor creatieve bezigheden, met naaien op stip 1.
Mijn dochters heten Margot en Elise, en zijn een deeltje van mezelf en mijn man, dus in de "M.E." zit de liefde voor mijn gezin vervat.
De "sew" spreekt voor zich denk ik zo.
De "lovely" vond ik gewoon goed klinken bij het geheel. Meer zit daar eerlijk gezegd niet achter.
In totaal is het dus "M.E. sew Lovely" geworden!

2. Omschrijf jezelf in 5 woorden?

  1. Zotte doos: ik denk dat dat de hoofdreden is waarom mijn man iets met mij begonnen is. Ik neem het leven liefst niet te serieus,en wanneer er stress opduikt lach ik het letterlijk weg in een gibberbui. Nu ik dit schrijf brengt het bij mij herinneringen naar boven uit mijn studententijd. Ik kon het toen nog niet echt goed vinden met mijn zussen, maar tijdens de examenperiodes werd er steeds wat afgegibberd!
  2. faalangst: Ik geef toe, het gaat beter dan vroeger, maar toch ben ik nog steeds een zeer onzeker iemand. Ik heb het dan niet alleen over examens of werkgerelateerde zaken, maar echt in het algemeen. Zo durf ik in de winkel bijna nooit iets vragen aan een winkelbediende. Vroeger was het zelfs zo erg, dat wanneer ik van mijn moeder naar de bakker moest om een brood, ik een omweg fietste langs een vriendin, zodat zij meekon naar de bakker om daar het woord te voeren.
  3. Moederkloek: Ja, ik geef het toe, ik ben mijn ergste nachtmerrie geworden. Toen ik nog geen kinderen had, kon ik me enorm ergeren aan mensen (lees: mama's) die alleen maar over hun kroost konden praten, en niets anders. Precies alsof ze zichzelf enkel konden definiëren door hun kinderen, en geen eigenheid meer hadden. Nu betrap ik mezelf erop dat ik net hetzelfde doe! 
  4. Warhoofd. Hoewel het nog meevalt in vergelijking met de echtgenoot. De combinatie is alleszins een ramp wanneer het belangrijk is dat de verzorgingstas goed gemaakt was bij uitstapjes, er verjaardagen moeten herinnerd worden, en er nieuwjaars-/verjaardagskaartjes (zouden) moeten verstuurd worden.
  5. Creatief, oftewel: knutselen voor volwassenen! Ze zeggen dat mannen altijd kinderen blijven, wel, dit is het kind dat in mij is gebleven. Ik bedoel dus zeker niet dat ik uitblink in mijn creaties en wat ik doe, maar ik ben er wel graag mee bezig. 

3. Heb jij een rare gewoonte? Welke?
Wanneer ik opgewonden ben over iets, of iets me instant blij maakt, kan ik het niet laten om een superbrede smile te maken, waarbij ik al mijn nekspieren opspan (echt een belachelijk gezicht), en rap in mijn handen te klappen. Vooral behoorlijk gênant wanneer een dergelijke gevoel ineens in me opkomt wanneer ik op straat loop in 't midden van de stad. Gelukkig is het momenteel nog frisjes buiten, en kan ik dan mijn hoofd in mijn sjaal verstoppen in de hoop dat niemand het opmerkt.

4. Heb je ergens spijt van? Wat zou je anders doen?
Als middelbare scholier was ik altijd aan het studeren, omdat ik door de faalangst dacht dat ik er anders nooit zou komen. Ik kreeg er ook fysieke klachten van, en lag zelfs in de lagere school al vaak te kronkelen van de buikpijn, gewoon door de stress. Op het einde van het middelbaar was ik een beetje schoolmoe. Misschien een burnout? En op de unief pakte ik het helemaal omgekeerd aan: gewoon niks doen, behalve naar de les gaan dan. Gedachtengang: "Als ik buis, is het omdat ik niet gestudeerd heb, niet omdat ik het niet kan". Voor de helft van de vakken lukte het dan, omdat ik veel relaxter was op het examen, en ik voldoende meegepikt had door naar de lessen te gaan. Maar voor de andere helft was dat niet voldoende, en zorgde de tweede zit voor uitgestelde stress. Ik heb mijn diploma, dus ik weet nu dat ik het kon, en zou dat graag tegen mezelf van toen zeggen, zodat ik het helemaal anders zou aanpakken, en mezelf een hoop miserie zou besparen.

5. Welke voornemens nam jij voor dit jaar?
Geen! Dat kon je hier al lezen.

6. Welke film was jouw favoriet als kind?
Belle en het beest

7. Waar zie jij jezelf over 5 jaar?
Op een sollicitatie zou ik moeite doen om een plausibel antwoord te verzinnen op deze vraag, maar in het "echte" leven, denk ik zover niet vooruit. Ik ben meer een "pluk-de-dag" type. Als ik 5 jaar vooruit moet denken, dan zou ik beginnen dromen over utopische situaties waarbij ik meer tijd heb voor mijn gezin, en job had die dichter ligt bij mijn passies en toch nog voldoende geld in het laatje brengt om rond te komen, en ik ook wat meer tijd zou vrijmaken voor sport en gezonde voeding.

8. Een sfeerfoto van het gezelligste plekje in huis
Het gezelligste plekje in huis, dat moet de keuken zijn! Wij hebben - na veel discussies over o.a. mogelijke rommel- en geurhinder, toch geöpteerd voor een open keuken. Nog geen moment spijt van gehad! Zowel de echtgenoot als ikzelf experimenteren graag in de keuken, en ook de dochters hebben de kook- en bakmicrobe te pakken. Zij hebben daarvoor hun eigen keukentje, maar komen ook geregeld meehelpen met het "echte werk". Zo zie je hier de jongste dochter die "meehelpt" met het schoonmaken van de mosseltjes voor een lekkere "friet met mosselen".

9. Hoe combineer jij werk, hobby, gezin? Wat is voor jou een goede verhouding?
Over de combinatie werk-gezin heb ik zeker niet te klagen. Bij mijn vorige werkgevers was het niet ongewoon om te werken van 8u 's morgens tot 23u 's avonds, maar met kinderen houd je dat niet vol. Nu heb ik een typische "9 to 5" job (al werk ik in het echt van 8u tot 4u), en ben ik dankzij 1/5 ouderschapsverlof thuis op woensdagnamiddag. Maandagavond volg ik naailes aan het CVO in Lovenjoel, en op woensdagnamiddag help ik als vrijwilliger bij het geven van naailes in een naaigroepje aan het OCMW Ter Putkapelle in Wilsele. Ook in het weekend vind je me vaak terug achter de naaimachine. Zo vaak dat het de echtgenoot op de zenuwen begint te werken. Ik heb dan ook vaak "projecten met een doel/deadline", en op zich is daar niks mis mee, maar ze stapelen zich wel op. Wat kan ik zeggen? Ik ben een beetje verslaafd, vrees ik ;)

10. Als het snel moet gaan, wat kook je dan?
Niets. Als het echt snel moet gaan, dan schuif ik snel een pizza in de oven. Of ik warm wat - eerder gemaakte - pastasaus op en kook er wat pasta bij, en klaar! Ik weet het, niet bepaald gezond, maar als ik eerlijk ben, dan moet ik zeggen dat dit scenario zich wekelijks wel één keer voordoet.

11. Wat is jouw 'guilty pleasure'?
Chocolade!
No further comment.
Behalve dan misschien dit: (gericht aan de echtgenoot in het bijzonder)
Neen, ik ben niet verslaafd.
Ik heb het gewoon nodig!

En dan nu...

Mijn nominaties!
1.   nononsonsmoms
2.   inspinration
3.   tamtam
4.   de wereld van biebie
5.   lieveke en zus
6.   Amore
7.   Petite bout de chou
8.   Me toezie
9.   Yabelle & co
10. Minimus&co

En dan de vragen:

1. Vanwaar de naam voor jouw blog?
2. Waarom ben je een blog begonnen?
3. Waar gaan jouw tenen van krullen?
4. Wat is het meest gênante dat je ooit hebt meegemaakt?
5. Wat is jouw grootste inspiratiebron?
6. Waar maak jij graag tijd voor?
7. Lees je graag? Zo ja, wat is je favoriete boek?
8. Omschrijf jezelf in 3 woorden.
9. Waarvan lig jij wakker 's nachts?
10. Welke blogs lees jij graag?
11. Wat mis je nog in je leven?

Ik ben enorm benieuwd naar de antwoorden!


zaterdag 21 februari 2015

Julia met een twist

Voor mij geen vakantie deze week, maar wel veel zin om wat te naaien.
Omdat ik echter niet veel zin had om er veel nachtrust aan op te offeren, maakte ik nog maar eens zo'n snel-klaar-prachtig-resultaat projectje.
M.a.w.: een julia sweater

Het perfecte stofje vond ik hier.
Hoewel het patroon reeds voorziet in verschillende kraagopties, kon ik het niet laten om een eigen variant te maken. Het werd een souspull-kraagje, maar dan aangepast aan het grote hoofd van dochter1.


Met haar grote hoofd is het steeds een heuse opgave om die truitjes over haar hoofd te trekken.
En eens we dan eindelijk zover zijn, begint ze steevast te kokhalzen omdat die dingen drukken op haar keel.
Niet bij deze versie dus, hoera!

Het oorspronkelijke plan was om er een bijpassend rokje bij te maken in dezelfde stof, maar toen de trui af was, vond ik het een beetje lijken op een pyama bovenstuk.
Dus ik twijfelde en overwoog om er een pyamabroekje bij te maken.
Dankzij enkele dames van een facebookgroepje werd het uiteindelijk toch geen pyama, en combineerde ik het met een zwarte jeans uit de K3 collectie van JBC.





dinsdag 10 februari 2015

Winterdipje?

Heeft u, zoals ik, ook wel eens last van een winterdipje?
Grijp dan niet te snel terug naar het eerste het beste energiedrankje met twijfelachtige inhoud, en probeer eens om wat "superfoods" op energiegebied toe te voegen aan je menu.
Bij deze creëer ik het goede voornemen om de energy-boosters die het voor mij doen één voor één aan u voor te stellen de komende weken.

Laten we beginnen met het "wondergraan" quinoa (wat je uitspreekt als "kienwa").
Eigenlijk is Quinoa geen graan maar een zaad. Het werd oorspronkelijk  geteeld in Zuid-Amerikaanse landen zoals Peru en Bolivia, maar sinds de "hype" kan je het ook dichter bij huis, bvb. in Nederland, terugvinden.

Quinoa zit boordevol (hoogwaardige!) eiwitten: ruim 16%, wat bijna dubbel zoveel is als tarwe en zilvervliesrijst. Waarom eiwitten goed voor je zijn, lees je hier. Voor wie vaak vegetarisch eet, vormt het dus een goed alternatief voor vlees.Ook voor wie aan de ziekte coeliakie lijdt vormt quinoa een interessante voedingsbron, want het is volledig glutenvrij. Tenslotte vormt Quinoa ook nog een goede bron van aminozuren, essentiële mineralen en vitamines. Meer informatie vind je hier.

Overtuigd?

Probeer dan zeker eens dit heerlijke recept:

Pompoen met Quinoa

Wat heb je nodig?

Ik kan je alvast verklappen: quinoa is misschien een energie-booster, een geheugen-booster is het zeker niet: op de foto ben ik de knoflook vergeten. En ook op de foto van het eindresultaat ontbreekt een ingrediënt. Maar da's voor later.
Dus:
- 1 langwerpige pompoen (geen idee hoe zoiets heetà
- 45g pijnboompitten (die je even roostert)
- groenten die je lekker vindt bij pompoen en in blokjes of ringetjes kan snijden. Ik ging voor:
    - 2 preien
    - 1 rode paprika
    - 2 courgettes
    Soms smijt ik er ook nog een paar wortelen bij, en mocht je zelf ook nog enkele ideeën hebben,
    laat je dan maar volledig gaan!
- olijfolie
- 1tl chilikruiden
- 1 tl versgeraspte gember
- 3 teentjes knoflook
- 1tl gemalen komijn
- 1tl kurkuma
- 1tl paprikapoeder
- peper en zout
- verse koriander
- 4dl water

Hoe begin je eraan?
Snij de pompoen in 2 en haal de pitten en een beetje van het vruchtvlees eruit.
Smeer in met olijfolie en bestrooi met wat peper en zout.
Zet 25 min. in de oven op 175 °C.
 Ondertussen kan je de pijnboompitten roosteren en de rest van de vulling maken. Dat doe je zo:
Bak de preiringen, knoflook en gember enkele minuutjes aan in een pan met olijfolie. Roer er de kruiden door en voeg daarna de rest van de groenten toe, samen met de helft van het water. Doe het deksel op de pan en laat een tiental minuutjes sudderen.
Doe daarna de quinoa bij het mengsel en giet hierop de rest van het water. Laat afgedekt nog eens een 12-tal minuutjes sudderen.
En nu komt het stuk dat ik weer vergeten was: meng er de pijnboompitten en de verse koriander onder, en vul dan pas de pompoenhelften met het mengsel.
Zet nog een kwartiertje in de oven tot het alles lekker goudbruin ziet.
Smakelijk!
(op de foto denkt u er de geroosterde pijnboompitten en verse korianderblaadjes maar bij; mocht u ze ook op een bepaald ogenblik vergeten: achteraf toegevoegd smaken ze nog even lekker!)


vrijdag 6 februari 2015

Communiejurk?

Dit jaar viert mijn nichtje haar plechtige communie. Dus maakten we alvast een jurk.
Maar niet voor de communicant, want daar werd al een andere naaister voor ingehuurd ;)
Wel voor dochter1.
Een jurk voor dochter2 volgt nog.
Het patroontje lag hier al enkele maanden te wachten op stofjes en de juiste gelegenheid, want bepaald "alledaags" is het zeker niet. Het heeft iets weg van een engelenjurk of een vlindertje, vind ik.
Het patroontje ziet er wat ingewikkeld uit, maar in werkelijkheid is er niet zoveel moeilijks aan. Alles staat stap-voor-stap uitgelegd in de bijhorende handleiding.
Wat wel moeilijk was, wat het maken van fotomateriaal achteraf:
Het model had duidelijk niet veel zin om mee te werken als een engeltje, en had wat "opwarming" nodig

(De overige 20 foto's - staand, zittend, liggend, ongedefinieerd - met een gelijkaardig of bozer/triestiger gezicht bespaar ik u)
Het was donker buiten en - gezien de povere verlichting in onze woning - ook binnen.


Wat ik wil zeggen is: de foto's doen het geheel niet de eer aan die het verdient, want het is een prachtig patroontje.
De (Michael Miller) stofjes - die ik vond bij Den Depot - zijn ook supermooi en combineren perfect.


 En o ja, op het einde van de shoot, is het model ook een beetje "bijgedraaid"


Lang boos blijven wanneer je zo heerlijk kan zwieren is dan ook een hele opgave, maar mijn meisje heeft toch haar best gedaan ;)